Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τέρμα οι βόλτες με τα Cessna ...

alt
Πωλητήριο με συνοπτικές διαδικασίες στα δύο τετραθέσια αεροσκάφη τύπου Τσέσνα 172 Ν της Λάρισας και της Μαγνησίας, που κληρονόμησε από τις καταργηθείσες ΤΕΔΚ, βάζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.
Η απόφαση για την εκποίηση των δύο αεροσκαφών μετά από καταγγελίες και σειρά δημοσιευμάτων για κακή χρήση του αεροσκάφους της Μαγνησίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, ελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή από το συνδικαλιστικό όργανο των Θεσσαλών δημάρχων, οι οποίοι στην αγωνία τους να αποτρέψουν οποιαδήποτε άλλη καταγγελία για τη χρήση των αεροσκαφών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσαν εντολή για πλήρη ακινησία τους στα αεροδρόμια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκποίησής τους!
Η απόφαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για την εκποίηση των δύο αεροσκαφών, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος σε περιόδους οικονομικής κρίσης, προκαλεί τις αντιδράσεις της Αερολέσχης Λάρισας, που θεωρεί άδικη την κοινή γραμμή του συνδικαλιστικού οργάνου για τα δύο αεροσκάφη και προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επανεξέταση της απόφασης προβάλλοντας το σημαντικό έργο του λαρισινού αεροσκάφους στους τομείς τόσο της πυροπροστασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και της έρευνας και διάσωσης.
Το θέμα της λειτουργίας των δύο αεροσκαφών άρχισε να απασχολεί το συνδικαλιστικό όργανο των Θεσσαλών δημάρχων από το προηγούμενο καλοκαίρι μετά τις καταγγελίες στον Δήμο Βόλου αλλά και σειρά δημοσιευμάτων για κακή χρήση του αεροσκάφους της Μαγνησίας και συγκεκριμένα για αδικαιολόγητες πτήσεις και προσγειώσεις σε αεροδρόμια ακόμα και σε νησιά του Ιονίου πελάγους, πρακτικές που δεν συνάδουν με τους σκοπούς για τους οποίους είχε διατεθεί το αεροσκάφος από την ΠΕΔ Θεσσαλίας στην Αερολέσχη Μαγνησίας.
Παρότι η διερεύνηση των καταγγελιών δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα οι δήμαρχοι συμφώνησαν να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο. Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η διοίκηση της ΠΕΔ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Ρίζο Κομήτσα αλλά και από αντιπροσωπεία της Αερολέσχης Λάρισας για την προσφορά των αεροσκαφών στο έργο της δασοπροστασίας αλλά στη συζήτηση που ακολούθησε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόθεση ήταν σαφής: οι δήμαρχοι με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διάθεση να συζητήσουν την προσφορά των αεροσκαφών έδειξαν ότι επιθυμούσαν να απαλλαγούν από τα αεροσκάφη το συντομότερο δυνατό κρίνοντας πως η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίζει να διαδραματίζει ένα ρόλο που δεν προσδιορίζεται επακριβώς από το καταστατικό της.
«Θεωρούμε ότι μετά από μια επιτυχημένη παρουσία στον τομέα της πυρανίχνευσης τόσο στη Λάρισα όσο και στη Μαγνησία σε συνεργασία με τις δύο Αερολέσχες, υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι πυρανίχνευσης με τη χρήση δορυφόρου, που φέρνουν σε δεύτερη μοίρα το έργο με αεροσκάφη και με δεδομένη την οικονομική κρίση που επηρεάζει και τα οικονομικά της ΠΕΔ αποφασίσαμε την εκποίηση των δύο αεροσκαφών» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που συνδέουν την ανακίνηση του θέματος με τις καταγγελίες για τη χρήση του αεροσκάφους της Μαγνησίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
Σημειώνεται ότι με την απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής συγκροτείται τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους δημάρχους Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και Τυρνάβου Νίκο Μαλάκο και τον διευθυντή της ΠΕΔ Θεσσαλίας Δημήτρη Τσούμα προκειμένου να εκτιμήσουν την αξία των δύο αεροσκαφών και να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκποίησής τους χωρίς να προσδιοριστεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκήρωση του έργου και αφού προηγουμένως διακόψουν τις συμφωνίες παραχώρησής τους στις Αερολέσχες Λάρισας και Μαγνησίας.
Το έργο της Επιτροπής πάντως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς αναπτύσσονται ήδη οι πρώτοι προβληματισμοί για τη δυνατότητα εκποίησης των δύο αεροσκαφών, που αγοράστηκαν την περίοδο 2008-2009 από την ΤΕΔΚ Λάρισας με 64 χιλιάδες και την ΤΕΔΚ Μαγνησίας με 68 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης με το ενδιαφέρον της αγοράς για ιδιωτικά αεροσκάφη στη χώρα να είναι μηδαμινό. Ενώ ανάλογοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για την απόφαση άμεσης καθήλωσης των αεροσκαφών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει πρόσθετες επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
Εφόσον πάντως η Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της και ελλείψει ενδιαφέροντος η ΠΕΔ Θεσσαλίας αναμένεται να απευθυνθεί για την πώληση στη διεθνή αγορά αναρτώντας πωλητήριο στο διαδίκτυο ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον να εξεταστεί και η προοπτική δωρεάς τους σε δημόσιο φορέα –η πώληση στις Αερολέσχες έναντι χαμηλού συμβολικού τιμήματος προκειμένου να συνεχίσουν την προσφορά στο έργο της πυροπροστασίας συναντά καταρχήν νομικές δυσκολίες.
Η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Για την απόφαση εκποίησης των αεροσκαφών ενημερώθηκαν οι δύο Αερολέσχες αμέσως μετά τη συνεδρίαση ενώ στελέχη της Αερολέσχης Λάρισας παρέλαβαν και επίσημα χθες το μεσημέρι επιστολή για την απόφαση και τη διακοπή της σύμβασης παραχώρησης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του εφόρου Γενικής Αεροπορίας της Αερολέσχης Λάρισας και υπεύθυνου για τον προγραμματισμό πτήσεων του αεροσκάφους της Λάρισας κ. Χρήστου Ζούπα, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» χαρακτήρισε άδικη την τήρηση κοινής γραμμής της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τα δύο αεροσκάφη επισημαίνοντας πάντως ότι η Αερολέσχη δεν μπορεί παρά να δεχθεί την απόφαση.
«Η ΠΕΔ έπρεπε να εξετάσει το θέμα σε βάθος και μετά να λάβει οριστικές αποφάσεις...» τόνισε ο κ. Ζούπας προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες και κινήσεις με σκοπό την ανατροπή μιας απόφασης, που δεν καθηλώνει μόνο το αεροσκάφος αλλά μαζί του και ένα ολόκληρο κίνημα εθελοντισμού στον νομό προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους τομείς της δασοπροστασίας αλλά και της έρευνας και διάσωσης στον νομό κάτω από τις οδηγίες της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 
Εφ. Ελευθερία (Του Δημ. Κατσανάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου