Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Μουζακίου

Σε δημόσια 10ήμερη διαβούλευση έθεσε ο Δήμος Μουζακίου το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Περίοδο 2011 - 2014".


Όπως προκύπτει, τόσο στον Πίνακα "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ /  Τομέας 2 - Τουρισμός" (σελ. 14)
όσο και στον Πίνακα "ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ / Άξονας 3 : Τοπική Οικονομία-Απασχόληση / Μέτρο : 3.2.1 - Τουριστική δραστηριότητα και υποδομές" (σελ. 30)
το Πεδίο Προσγείωσης Μαυρομματίου "ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ" (κατασκευή πίστας αερολέσχης) είναι ένα από τα θέματα προς διαβούλευση, σε συνέχεια σχετικής ενημερωτικής επιστολής της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ (της 6 Οκτ 2011) με αποδέκτη το Δήμο Μουζακίου αλλά και Τοπικούς Φορείς.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αναγνωρίσθηκε η ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ

δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τρικάλων "Η ΕΡΕΥΝΑ" αρ. φύλλου 15962 σελ. 47
( http://www.e-erevna.gr/customers/pageFlow.aspx?pth=24112011&page=46&subpage= )

"….     Δυνάμει της υπ' αρ. 382/2011 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρικάλων αναγνωρίστηκε η ίδρυση του σωματείου με την επωνυμία "ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΠΥΛΗΣ" με έδρα το Δήμο Πύλης και σκοπό τον αναφερόμενο στο καταστατικό που αποτελείται από 30 άρθρα. …. "
     Ευχαριστούμαι θερμά για τις ενέργειές του, το ιδρυτικό μας μέλος Δικηγόρο Τρικάλων κο Παναγιώτη Βούλγαρη – Πτολεμαίου 10  - Τρίκαλα (τηλ. 24310-32655)

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

            Σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμα Αγώνων 2011 της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ), ο τρίτος Περιφερειακός αγώνας "ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ ΚΥΚΛΟΥ" θα διεξαχθεί στο αεροδρόμιο Τρίπολης (LGTP), με διοργανωτή την Επιτροπή Γενικής Αεροπορίας, το Σάββατο 26/11/2011.
          Ο Κανονισμός του αγωνίσματος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.elao.gr/web/documents/SLTC_2011_V1.pdf
          Την ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ αποτελούν οι :
                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ, Πρόεδρος
                       ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος
                       ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος.
           Διευθυντής Αγώνα και Διευθυντής Κριτών ο κος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
           Την EΛΛΑΝΟΔΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ αποτελούν οι :
                       ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος
                       ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος,
                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΓΑΣ, μέλος.
           Την Σχεδίαση του αγώνα θα επιμεληθεί ο Διευθυντής Αγώνα κος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ .
           Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα σωματεία μέλη της ΕΛ.Α.Ο. που είναι "Ταμειακά Ενήμερα", με αθλητές τους, κατόχους Αριθμού Αθλητικού Μητρώου Γενικής Αεροπορίας
           Η δήλωση συμμετοχής των αθλητών, πρέπει να γίνει από το σωματείο τους με την συμπλήρωση του σχετικού Παραρτήματος Α, το οποίο πρέπει, για να είναι έγκυρο, να φέρει υπογραφές και σφραγίδα του Σωματείου.
            Η τελευταία προθεσμία υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής είναι μέχρι την 14:00 τοπική ώρα, της Τετάρτης 16ης Νοεμβρίου 2011 στο φάξ της ΕΛ.Α.Ο. (2109649547) ή στη διεύθυνση email elaoinfo@elao.gr.
           Σημειώνεται ότι συμμετοχές που θα παραληφθούν μετά από την παραπάνω ημερομηνία, δεν θα γίνονται δεκτές και θα τηρηθεί αυστηρά.
           Το παράβολο συμμετοχής καθορίζεται σε τριάντα Ευρώ (€30) κατ’ άτομο και καταβάλλεται σύμφωνα με όσα ορίζει το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α'.
            -           Το παραπάνω παράβολο καλύπτει μόνο οργανωτικά έξοδα.
            -           Όλα τα υπόλοιπα έξοδα των αθλητών θα πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους.
           Για το Αεροσκάφος δεν απαιτείται καταβολή δικαιώματος συμμετοχής.
           Τα πληρώματα θα πρέπει να ενημερώσουν εγγράφως αν επιθυμούν ανεφοδιασμό, τον τύπο του καυσίμου και την ποσότητα.
            -           Οι τιμές θα δοθούν σε επόμενο ενημερωτικό δελτίο.
            -           Τα, κατά δήλωση, αιτούμενα καύσιμα θα πρέπει να προπληρωθούν.
Συνοπτικό Πρόγραμμα Αγώνων :
Παρασκευή 25/11/2011
Άφιξη πληρωμάτων από 14:30 έως το πέρας των πτήσεων στο Α/Δ Τρίπολης
14:30 17:00, προπόνηση αθλητών, και γνωριμία με τον χώρο.
16:00 Σεμινάριο – Briefing Κριτών ( Υποχρεωτικό ) από τον Δ/ντή Αγώνα.
16:30 Έλεγχος νομιμότητας αθλητών και αεροπλάνων.
17:15 Ενημέρωση  (Briefing) διαγωνιζομένων από τον Διευθυντή Αγώνα (η συμμετοχή των πληρωμάτων είναι υποχρεωτική).
Σάββατο 26/11/2011 Αγωνιστική Ημέρα
07:30 – 8:00 Άφιξη αθλητών στο Α/Δ Τρίπολης
08:00 – 8:20 Briefing αγώνα
09:00  Απογείωση πρώτου αεροπλάνου
15:00 Προσγείωση τελευταίου αεροπλάνου
16:00 Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων , υποβολή ενστάσεων.
17:00 Ανακοίνωση  τελικών αποτελεσμάτων, απονομές επάθλων.
Κυριακή 27/11/2011
Εναλλακτική Αγωνιστική Ημέρα ή εφόσον δεν γίνει αγώνας ημέρα αναχώρησης.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

3031 επισκέψεις στο blog μας !!!


σας ευχαριστούμε ...

O Τζανακούλης άφησε προίκα το… αεροπλάνο

Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 11:55 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΤΣΙΛΚΑΣ
      Στους περισσότερους μπορεί να δείχνει απίστευτο, ειδικά στις μέρες μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πρώην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Λάρισας είχε στη κατοχή της ένα αεροπλάνο τύπου τσέσνα, το οποίο κληρονόμησε η νέα Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.
      Μπορεί ο δήμαρχος Λαρισαίων και τέως πρόεδρος της πρώην ΤΕΔΚ Κώστας Τζανακούλης να μην κατάφερε να φέρει στη Λάρισα το πολυπόθητο πολιτικό αεροδρόμιο, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά κατόρθωσε να χρεώσει την πρώην ΤΕΔΚ με ένα ποσό, που από το 2007 , ίσως και ξεπερνά τις 100.000 ευρώ!
      Ήταν η περίοδος των πυρκαγιών, στην Ηλεία το 2007, και ο κ. Τζανακούλης έδραξε την ευκαιρία να προτείνει την αγορά ενός αεροπλάνου για την ...πυροπροστασία του νομού. Παρά τις όποιες ενστάσεις από κάποιους δημάρχους, η πρότασή του έγινε τελικά δεκτή..
      Το αεροπλάνο απ΄ότι μάθαμε, έχει παραχωρηθεί με τη μορφή χρησιδανείου στην αερολέσχη Λάρισας, η οποία πλέον, επιβαρύνεται με ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο (περίπου 25.000 ευρώ) για τη συντήρηση και τις ανάγκες των πτήσεων.
      Πρόκειται για ένα μονοκινητήριo τσέσνα (cessna 172Ν), που σκοπό έχει την εντατικοποίηση των περιπολιών πυροπροστασίας κατά τους θερινούς κυρίως μήνες. Αυτή τη στιγμή, παρά το υψηλό κόστος λειτουργίας του και τη πενιχρή βοήθεια, η αερολέσχη σε συνεργασία με την πολιτική προστασία, καταφέρνει κυρίως με εθελοντικά κίνητρα να πετά το αεροπλάνο.
      Τώρα πόσες φωτιές εντόπισε, ρωτήστε τον κ. Τζανακούλη...

αναδημοσίευση από το  thessalianews.gr
 http://www.thessalianews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1333:tzanakoulis-larisa-aeroplano&catid=43:municipality&Itemid=30

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ο φιλοξενούμενος της "Ε" σε 3+1 ερωτήσεις

συνέντευξη στο Λάζαρο Μάμαλη

-  Κύριε Ντούβλη, ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην ίδρυση Αερολέσχης στην Πύλη ;
             Η ανυπαρξία ενός αεραθλητικού Σωματείου στην Πύλη που θα συγκέντρωνε κάτω από την ίδια σκέπη όλους όσους δραστηριοποιούνταν ιδιωτικά με τα αεροπορικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή, ήταν κάτι που με απασχολούσε χρόνια και αποτελούσε πάντα στόχος ζωής για εμένα. Έτσι, αμέσως μετά την αποστρατεία μου από την Πολεμική Αεροπορία το καλοκαίρι του 2010, υπέβαλα την πρότασή μου για τη σύσταση της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ και κατ' επέκταση τη δημιουργία ενός Πεδίου Προσγείωσης αρχικά σε μια μικρή ομάδα φίλων, αυτή έγινε άμεσα αποδεκτή και έτσι προχωρήσαμε στην ιδρυτική Συνέλευση της 20ης Απριλίου 2011.
-  Τι θα σημάνει η ίδρυση πεδίου προσγείωσης στην Πύλη ;
            Καταρχήν θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αεραθλήματα & Πεδίο Προσγείωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους καθόσον το Πεδίο είναι ο φυσικός χώρος των πάσης φύσεως αεροπορικών δραστηριοτήτων.
            Τα οφέλη πολλαπλά για την περιοχή από ένα τέτοιο έργο και ειδικότερα :
·                     Διάδοση του "αεροπορικού μικροβίου" στη νεολαία και όχι μόνο, με την εκπαίδευση χειριστών των διαφόρων πτητικών μέσων (αεροσκαφών-ελικοπτέρων-ανεμοπτέρων-αιωροπτέρων-αλεξιπτώτων και αερομοντέλων).
·                     Ανάπτυξη της ανύπαρκτης μέχρι σήμερα αεροπορικής επισκεψιμότητας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή μας καθόσον η θέση του Πεδίου γίνεται διεθνώς γνωστή μέσω των αεροπορικών εγχειριδίων.
·                     Πραγματοποίηση αεροδιακομιδών ασθενών.
·                     Ενίσχυση της πυροπροστασίας του ιδιαιτέρως φυσικού κάλους ορεινού όγκου, με την εκτέλεση πτήσεων αεροεπιτήρησης τους θερινούς μήνες, για λογαριασμό των φορέων Πολιτικής Προστασίας.
          Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι θα είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στο Νομό Τρικάλων σε αντίθεση με τους κοντινούς νομούς (Καρδίτσα-2, Λάρισα-2, Βόλος-1, Ιωάννινα-2, Άρτα-1 υπό κατασκευή, Πρέβεζα-2) σε ένα σύνολο τριανταπέντε (35) πεδίων προσγείωσης στον Ελλαδικό χώρο στην πλειοψηφία τους Δημοτικά.
-  Η ανταπόκριση από πλευράς Δημοτικής Αρχής σας ικανοποιεί ;
          Ομολογουμένως η ανταπόκριση ήταν άμεση για να μην πούμε ακαριαία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ιδιαιτέρως του Δημάρχου κου Κων. Κουφογάζου ο οποίος ανέθεσε-χρέωσε το θέμα στους μηχανικούς-τοπογράφους της Τεχν. Υπηρεσίας προκειμένου καταρχήν να ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διάφορων περιοχών που εμείς υποδεικνύαμε (και ήταν πολλές). Αυτή η διαδικασία-φάση ήταν σοβαρότατη και απαιτούσε προσεκτικά βήματα ώστε όταν θα συζητούνταν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχει οριστικοποιηθεί η τοποθεσία ως η πλέον κατάλληλη από πλευράς προσανατολισμού - φοράς ανέμων & φυσικά της ελαχιστότατης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον που σημαίνει και χαμηλότερο κόστος διαμόρφωσης.
- Πιστεύετε ότι γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος για το πεδίο προσγείωσης ή ένας διάλογος κωφών ;
          Πιστεύω ότι το Πεδίο Προσγείωσης πρέπει να αποτελεί (και είμαι βέβαιος ότι αποτελεί) κοινή υπόθεση-επιδίωξη του συνόλου των δημοτών του "Καλλικρατικού" Δήμου Πύλης (μονίμως διαμενόντων αλλά & της διασποράς) και όχι "πεδίο αντιπαράθεσης".
          Θεωρώ ότι ένας ουσιαστικός διάλογος στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πύλης δεν μπορεί να είναι "διάλογος κωφών", σε επίπεδο δε αιρετών εκπροσώπων μας, ανεξαρτήτως των εδράνων που καταλαμβάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει στηρίξουν την κοινή προσπάθεια των δημοτών τους προτείνοντας ενδεχομένως περισσότερες τοποθεσίες προκειμένου να αξιολογηθούν από μέλη της Αερολέσχης τόσο με επίγειες όσο και από αέρος αυτοψίες (με την πραγματοποίηση πτήσεων εικονικής προσέγγισης και βιντεοσκόπησης) προκειμένου να οδηγηθούμε σύντομα σε απεμπλοκή του θέματος και επίτευξη της κατασκευής του Πεδίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΕΡΕΥΝΑ" αρ. φύλλου 15945 - 4  Νοε 2011 σελ.4



Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πτήση με αεροσκάφος της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

            Στα πλαίσια γνωριμίας - συνεργασίας της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ με την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, την 1 Νοε 2011 πραγματοποιήθηκε πτήση με το 4θέσιο αεροσκάφος του Αρκαδικού αεραθλητικού σωματείου Cessna 172 (SX-AJX) από το αεροδρόμιο Γενικής Αεροπορίας Μεγάρων (LGMG) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τρίπολης (LGTP)  και επιστροφή μετά από 2ωρη παραμονή.


            Κυβερνήτης ο Πρόεδρος της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κος Μπόζνος Ηλίας – ένας θρύλος της Πολεμικής & Γενικής Αεροπορίας.
            Προγραμματισμένη ώρα απογείωσης 10:15 π.μ. που όμως αναβλήθηκε για 45 λεπτά λόγω ρίψεως αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος C-130H εντός του αεροδρομίου.

το Cessna 172 (s/n : SX-AJX) της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
στάθμευση εμπρός από το υπόστεγο της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

το cocpit του C-172
Μπόζνος Ηλίας - Πρ. ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (στο βάθος η πόλη του Άργους)

Ντούβλης Ηλίας - Πρ. ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ (στο βάθος ... τα πίσω καθίσματα του Cessna)


στο βάθος το Ναύπλιο
ανεμογεννήτριες στον Αχλαδόκαμπο
Σαρωνικός - ιχθυοκαλλιέργειες στον Κόρφο 
Σαρωνικός - βραχονησίδες Ντάπορι
κόλπος Μεγάρων
Πάχη μεγάρων - στο βάθος το αεροδρόμιο


στροφή για τελική στον 08
ματαίωση της προσέγγισης λόγω ύπαρξης αεροσκάφους στο διάδρομο ....
..... δεξιά επανακύκλωση .....


.... και εκ νέου προσέγγιση του 08 για προσγείωση και full stop

touch στο διάδρομο

backtrak 180ο – με φόντο τα H-47 Chinook της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ


τροχοδρόμηση στην πίστα στάθμευσης του αεροδρομίου και full stop


επιστολή προς την Αερολέσχη Πύλης με πολλούς αποδέκτες

Χθες το πρωί λάβαμε την παρακάτω επιστολή σχετική με την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε το Πεδίο Προσγείωσης, από έναν αξιόλογο άνθρωπο της αεροπορικής οικογένειας τον κο Παππά Στάθη - Κυβερνήτη της Ολυμπιακής Αεροπορίας  & Εκπαιδευτή - Εξεταστή Αέρος της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Σε συνέχεια της επιστολής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του (σημειωτέον ότι δεν γνωριζόμαστε) και ακολούθως πραγματοποιήσαμε πτήση από το αεροδρόμιο Μεγάρων (LGMG) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τρίπολης (LGTP) με το αεροσκάφος της Αερολέσχης Αρκαδίας (Cessna 172) και κυβερνήτη τον Πρόεδρο αυτής κο Μπόσνο Ηλία, μιας και ο κος Παππάς πέταξε με μαθητή του προς Ιωάννινα (LGIO) - Κέρκυρα (LGKR) μετά την απαγόρευση της Λάρισας να πετάξει προς το πεδίο προσγείωσης Τερψιθέας λόγω άσκησης του εκεί στρατιωτικού αεροδρομίου.

ακολουθεί η επιστολή ...... (οι υπογραμμίσεις έγιναν από εμάς)

" Στάθης Παππάς
  Εκπαιδευτής πτήσεων
  Εξεταστής χειριστών
  Αερολέσχη Αρκαδίας
  Τηλ : 6944245602
  E-mail : spappasb@yahoo.ca
  Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2011

Αγαπητέ κύριε Ντούβλη σας χαιρετώ εγκαρδίως.
            Παίρνω το θάρρος να σας γράψω δυο σκέψεις μου γύρω από την φιλότιμη προσπάθεια που κάνετε ως αεροπορική συντροφιά στην Πύλη για την δημιουργία ενός πεδίου προσγειώσεων.
            Δεν έχουμε ποτέ συναντηθεί και γνωριστεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να με εμποδίσει να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας καταθέσω μια ενθάρρυνση και προτροπή να προχωρήσετε με τόλμη και παρρησία στη δημιουργία του πεδίου αίροντας με καλόπιστη πειθώ και συγκροτημένη επιχειρηματολογία τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάτε στην πορεία σας για τη δημιουργία και λειτουργία του πεδίου.
            Σαν εκπαιδευτής και εξεταστής οργώνω κυριολεκτικά την Ελλάδα πετώντας σε μικρά και μεγάλα αεροδρόμια και πεδία προσγειώσεων.    

           Προξενεί αλγεινή εντύπωση να υπάρχουν πεδία προσγείωσης ασύνδετα με τουριστικούς προορισμούς (πχ Τερψιθέα, Μώλος, Ικαρος κλπ) και σε περιοχή σαν τη δική σας, που βρίσκεται στις υπώρειες περιοχών εξαιρετικού κάλλους και χειμερινών και θερινών τουριστικών δραστηριοτήτων, να μην υπάρχει ένα πεδίο. Ολόκληρη Θεσσαλία έχει μόνο μια Τερψιθέα, δίπλα στη Λάρισα και πολύ μακριά από το Περτούλι, την Ελάτη, την Αργιθέα, τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, τα Μετέωρα, κλπ. Ολόκληρη Θεσσαλία κι έχει μόνο μια αερολέσχη παραγωγής χειριστών. Ολόκληρη Δυτική Θεσσαλία παραμένει πτητικώς ανενεργή!
            Δεν είμαι καθόλου ειδικός στο να εξηγήσω σε κάποιον που κατάγεται από την περιοχή, τα οφέλη της ύπαρξης ενός πεδίου στην ίδια τη γειτονιά του.

            Δεν μπορώ να συζητήσω τι σημαίνει αερολεσχική δραστηριότητα σε κάποιον που χρόνια προσπαθεί -  έτσι μου είπαν για σας - να δημιουργήσει ένα πεδίο προσγείωσης στην Πύλη.

           Απλώς θα σας πω ότι πχ σήμερα ήθελα να έρθω στη Θεσσαλία για εκπαίδευση μαθητού στην πεδινή ναυτιλία και λόγω άσκησης η Λάρισα δεν με άφησε να προσγειωθώ στην Τερψιθέα. Την περασμένη Κυριακή μαζευτήκαμε -με το τηλέφωνο- χειριστές και φίλοι με έξι αεροπλάνα στη Μύκονο και συζητούσαμε το μεγάλο πρόβλημα της ανυπαρξίας πεδίων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τυχεροί δηλ οι ξενοδόχοι, οι ταξιτζήδες, οι εστιάτορες, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ που έχουν στα πόδια τους πεδία όπως η Έδεσσα, η Άρνισσα, ο Ν. Ζυγός Ξάνθης κλπ. Τι συμβαίνει με την Πύλη και δεν προχωράτε? Γιατί να τρέχουμε στη Μακεδονία ή στα ίδια και στα ίδια μεγάλα πολιτικά αεροδρόμια με ωράρια, χωρίς καύσιμα κλπ? Αφήστε το γεγονός ότι πληρώνουμε "σπατόσημα" και εξυπηρέτηση εδάφους σε ερημικά (φθινόπωρο και άνοιξη) αεροδρόμια όπως η Σκύρος, τα Γιάννενα, η Ζάκυνθος κλπ.

            Κύριε Ντούβλη, βεβαίως και είναι περίεργη εποχή για τα αεροπορικά πράγματα στη χώρα μας. Η οικονομική συγκυρία έχει πλήξει βαρύτατα τον αεροπορικό τουρισμό και τις αερολέσχες. Όμως καθημερινά βλέπουμε σ όλη την Ελλάδα μια χαμηλή μεν αλλά αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα. Οι ενθουσιώδεις και λάτρεις της αεροναυτιλίας δεν εγκαταλείπουν το χόμπυ τους ούτε για την ακριβή βενζίνη, ούτε για τις συντηρήσεις, τα ασφάλιστρα κλπ.     Βεβαίως και με την κατασκευή ενός πεδίου στην Πύλη δεν σημαίνει ότι θα έρχονται κάθε Σαββατοκύριακο 30 αεροπλάνα για τουρισμό. Όμως, με ένα fly in, κάποιες ενθαρρυνόμενες αφίξεις εκπαιδευτικών πτήσεων ή πτήσεων πτητικής εμπειρίας (cross country build up time) που κάνουν οι ερασιτέχνες χειριστές όταν προορίζονται για επαγγελματίες, κάποιες πτήσεις εθισμού που μπορούν να κάνουν οι αερολέσχες όταν προσγειώνονται σε σας κλπ θα υπάρχει πτητική δραστηριότητα που θα δικαιώνει τους κόπους σας. Μην ξεχνάτε ότι από τα 12 αδειοδοτημένα πεδία στην Ελλάδα, σήμερα μόνο τα 4 έχουν κίνηση. Έχουν αυτά που είναι κοντά σε τουριστικές εγκαταστάσεις.
            Βλέπετε το οροπέδιο Παρνασσού? Μην αφήσετε τον τόπο σας να πάθει τα ίδια. Πούλησαν όλα τα οικόπεδα, έγιναν βίλες, μπήκαν σύρματα στα τεμάχια και τώρα κλαίνε με μαύρο δάκρυ που δεν άφησαν μια λωρίδα γης να προσγειώνονται αεροπλάνα με εκδρομείς υψηλού εισοδήματος που δίνουν 2000 ευρώ το ζευγάρι για μια μεταφορά με ελικόπτερο ΣΕΦ Φαλήρου- Παρνασσό αλερετούρ ! Κι ενώ νομίζουμε ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για μας, ιδιοκτήτες, αερολέσχες, υπερελαφράδες κλπ φτιάχνουν πεδία και κάνουν το χόμπυ τους με άνεση και οικονομία (Άρτα, Παραμυθιά, Νεάπολη κλπ).
            Δεν ξέρω σε ποιό σημείο βρίσκονται οι ενέργειές σας για την κατασκευή πεδίου. Δεν θα ήθελα να ενημερωθώ από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά το θέμα. Δεν επιθυμώ καμιά ανάμιξη στα εσωτερικά της αερολέσχης σας. Καταθέτω την ευαρέσκειά μου για το έργο που κάνετε, σας παρακαλώ να προχωρήσετε δυναμικά το όλο εγχείρημα για την πρόοδο του τόπου σας και να σας γνωστοποιήσω ότι θα είμαι στη διάθεσή σας για κάθε θέμα που θα σας απασχολήσει στις σκέψεις και τις αποφάσεις σας για την κατασκευή πεδίου.

Ειλικρινά δικός σας
Στάθης Παππάς          "

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Προχωράει το αεροδρόμιο Μυρίνης

      Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες κατασκευής του μικρού αεροδρομίου Μυρίνης από τον Δήμο Καρδίτσας, ένα έργο πρωτοποριακό για τα τοπικά δεδομένα που ανοίγει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας.
     Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη των κτηριακών εγκαταστάσεων και του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, αφού προηγουμένως ο μελετητής κ. Κατσαρός παρουσίασε σχετικό βίντεο στο σώμα. Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» αλλά και ίδιους πόρους, γίνεται σε δημοτική έκταση 159 στρεμμάτων με το μήκος του κεντρικού αεροδιάδρομου να φτάνει στα 750 μέτρα και το πλάτος στα 20 μέτρα. Από τη μελέτη προβλέπεται και η κατασκευή παράπλευρων αεροδιαδρόμων αριστερά και δεξιά πλάτους 20 μέτρων ο καθένας. Το κτήριο του πύργου ελέγχου θα είναι βιοκλιματικό με «πράσινο δώμα», θερμοκηπιακό χώρο στο νότο και συστήματα σκίασης.
      Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του κεντρικού αεροδιάδρομου και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς επίσης και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου. Μετά την παραλαβή της αρχιτεκτονικής μελέτης των κτηριακών, απομένει να εκδοθούν: η απόφαση για το τοπικό ρυμοτομικό με ειδικούς όρους δόμησης, η οικοδομική άδεια και τα τεύχη δημοπράτησης. Να σημειωθεί ότι η μελέτη παραλήφθηκε αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για την χρησιμότητα και αποδοτικότητα του έργου που το θεώρησαν λίγο - πολύ ουτοπία για το νομό Καρδίτσας.
      Όμως τόσο ο Δήμαρχος κ. Παπαλός, όσο και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θαν. Μαρκινός και Β. Ευαγγελακόπουλος αντέκρουσαν τους εν λόγω ισχυρισμούς υπογραμμίζοντας ότι από καιρό έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμη και ξένες πρεσβείες! Παράλληλα τόνισαν ότι είναι μοναδική επιτυχία η αδειοδότησή του, όπως επίσης και ότι συμπεριλήφθηκε στους χάρτες αεροπλοϊας της Χώρας μας, όμως ακόμη δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να αρχίσουν οποιεσδήποτε ουσιαστικές επαφές και διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.
      Να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται δίπλα στον υπο κατασκευή Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί για την προσγείωση – απογείωση μικρών αεροσκαφών από αερολέσχες ή κρατικές Υπηρεσίες για ανάγκες πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
      Όπως τόνισε βέβαια ο κ. Παπαλός, οι δυνατότητές του μπορούν να αναβαθμιστούν στο μέλλον, διότι βρίσκεται σε ιδανική θέση (σωστός προσανατολισμός, χωρίς εμπόδια και δυνατούς ανέμους) και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές επέκτασής του. Ενώ, ήδη με την ολοκλήρωση των έργων και την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του αεροδρομίου, στον διάδρομο που διαθέτει μπορούν να προσγειώνονται C 130 και ελικοφόρα σαν τα αεροπλάνα που εκτελούν πτήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα της Λάρισας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" αρ. φύλλου 31486-1 Νοε 2011